Beekdaelen
21 september 2021 04:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gezond en gelukkig opgroeien in Beekdaelen

Een op de zeven kinderen is te dik. Vaak door te weinig beweging en ongezonde voeding. Kinderen kunnen daar zelf vaak niets aan doen. Daarom richt Jongeren op Gezond Gewicht zich met name op de omgeving van de kinderen. Elvera Weusten (Nuth beweegt Nuth) en Judith Aerdts (JOGG-regisseur) vertellen wat er in de gemeente Beekdaelen gebeurt om kinderen gezond en gelukkig te laten opgroeien.

Al meer dan 140 Nederlandse gemeente werken met de JOGG-aanpak om overgewicht bij jongeren tot 19 jaar tegen te gaan. Sinds 2016 ook in de gemeente Beekdaelen. Elvera en Judith creëren een gezonde omgeving en zijn altijd op zoek naar verbindingen in het netwerk. “Door samen te werken met lokale partijen, kunnen we de omgeving van het kind veranderen. Denk hierbij aan ouders, scholen, verenigingen en speeltuinen. We zorgen ervoor dat de gezonde keuze weer de makkelijke keuze wordt”, vertelt Elvera. “Samen zorgen we ervoor dat voor kinderen een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld wordt”, vult Judith aan.

Judith: “Overal om ons heen worden we voortdurend verleid tot ongezonde voeding én we bewegen steeds minder. Dat komt door het intensieve gebruik van smartphones en tablets. Het stimuleren van een gezonde levensstijl kun je niet alleen. Daarom is het belangrijk om partners om ons heen te verzamelen.” Maar ook kinderen zelf mogen meedenken om water drinken en gezonde voeding te stimuleren. “Want wie kan daar beter over meedenken dan de kinderen zelf?”, vertelt Elvera. Zo ontstond De Grote Watershow op basisschool de Bolster in Nuth. Leerlingen van groep 5 t/m 8 mochten hun eigen gezonde wateridee uitwerken. Tijdens De Grote Watershow werden de beste ideeën gepresenteerd. Het winnende idee: een beweegroute met een speelbaan en watertappunten.

Ondertussen is de beweegroute een feit. De visvijvers bij Nierhoven in Nuth werden vernieuwd en daar omheen werd De Bolster Beweegroute aangelegd. De beweegroute werd samen met de kinderen en beweegmaatje Ben Bizzie geopend. Langs de route staan bordjes met allerlei beweegoefeningen, zoals snelwandelen, hinkelen en balanceren. “Het is de eerste beweegroute in Beekdaelen die bewegen op deze manier mogelijk maakt. De beweegroute is voor alle mensen uit de buurt. Zo brengen we jong en oud in de gemeente Beekdaelen in beweging.”

Naast de beweegroute werd ook het idee voor een gezondheidsboek gerealiseerd. Het werd het allereerste Ben Bizzie Boek. Samen met hem ontdekken kinderen dat sportief en gezond vooral heel leuk is. Sporten zorgt voor geluk en daarom heeft Ben Bizzie ook altijd een lach op zijn gezicht. Elvera: “Het Ben Bizzie Boek is een boek vol lekkere en vooral gezonde tips. Gemaakt voor en door kinderen. Het boek staat vol recepten die de kinderen uit de gemeente zelf hebben ingestuurd.” Het boek werd gepresenteerd aan senioren in Nuth. De kinderen trakteerden de senioren met een van de recepten uit het boek én reikten de allereerste Ben Bizzie Boeken uit.

“Allemaal mooie voorbeelden om een gezonde levensstijl te stimuleren. En er zijn nog meer ontwikkelingen. Sommige scholen zijn gestart met DrinkWater dagen en anderen zijn volledig overgestapt op water drinken. Er is een watercafé geopend en er zijn inmiddels dertien watertappunten in de gemeente te vinden”, vertelt Judith. “Daarnaast wordt er met lespakketten en projectweken aandacht geschonken aan het drinken van water. Kinderen maakten zelf een poster over de voordelen van water”. En dat allemaal met één doel: een gezonde toekomst. En dat begint met een gezonde jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving. “Daar dragen wij samen met iedereen die het verschil wil maken een steentje aan bij”, vertelt Elvera.

Meer weten over JOGG Beekdaelen? Ga naar www.nuthbeweegtnuth.nl
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met