Beekdaelen
21 september 2021 04:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Helpen en herstellen in de Hersteltuin

In 2018 werd het ‘Vliegende Start’ programma in het leven geroepen. Een samenwerking tussen de provincie en de voormalige gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen. Het programma, dat uit twaalf projecten bestaat, moet de drie kernen beter verbinden. Op maatschappelijk gebied, maar ook op gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. Projecten zoals de renovatie van het gemeenschapshuis in Hulsberg of de herinrichting van de kern van Schinveld. De Hersteltuin van hulporganisatie het Helpcenter uit Schinnen maakt eveneens deel uit van de samenwerking. Oprichter Maarten Thomassen vertelt over deze bijzondere tuin die deze zomer feestelijk wordt geopend.

Achter de voordeur

“Ik had een visie waarbij ik mensen wilde helpen en na het opstarten van de hulpstichting, dacht ik een groentetuin wel even te regelen. Achteraf heb ik me daar iets op verkeken”, vertelt Thomassen lachend over het ontstaan van de Hersteltuin. Actief als politieagent kwam hij tijdens z’n werk veel schrijnende situaties tegen. “Ik kwam op veel verschillende plekken en zag wat er zich bij mensen achter de voordeur afspeelde. Gezinnen die in diepe financiële problemen zaten bijvoorbeeld. In sommige gevallen hadden ze hulp ingeschakeld, maar zagen ze bij wijze van spreken twintig verschillende gezichten en zes jaar later waren ze nog geen steek verder gekomen. Dat kon naar mijn idee anders. Zo ben ik op het idee gekomen van het Helpcenter”. Het Helpcenter is een christelijke regionale non-profit hulporganisatie. De organisatie is erop gericht om mensen die ver onder het minimum inkomen moeten leven, te helpen op weg naar herstel en zelfredzaamheid. Medewerkers bieden hulp in de vorm van onder andere voedselondersteuning, schuldhulpverlening en begeleiding naar werk. Dit onder één dak georganiseerd.

Eerst Helpcenter, daarna de tuin

Het was een nuttig bezoek toen Maarten in 2014 bij de gemeente aanklopte met zijn idee voor een hulpstichting. “Met toenmalig wethouder van den Broek raakte ik gesprek over mijn idee en wat de gemeente zou kunnen betekenen. Ik kreeg input waarmee ik verder kon om het Helpcenter op te starten.” Het Helpcenter zou zich al snel toeleggen op voedselhulp. In de regio Schinnen levert de hulporganisatie, dankzij de bijdrage van vrijwilligers en winkeliers, voedselpakketten aan cliënten of zogeheten ‘deelnemers’ van het Helpcenter die het goed kunnen gebruiken. “Wij zamelen de producten in, sorteren en stickeren ze en zorgen er ook voor dat de pakketten bij de mensen thuis komen. Maar we merkten op dat bij de producten die we inzamelden maar weinig vers fruit of verse groente zat. Met dezelfde wethouder van den Broek, die ook uit het agrarische komt, zijn we gaan nadenken over een manier waarop we die mensen toch konden voorzien van gezond, vers en biologisch voedsel. Het tuinieren werd in die periode steeds populairder. Zo kwamen we eigenlijk op een hersteltuin uit. Een tuin om enerzijds groente en fruit te verbouwen voor onze deelnemers, en om anderzijds mensen die hulp nodig hebben een daginvulling te geven. Ze zijn misschien eenzaam, zijn op zoek naar werk of vinden tuinieren gewoon leuk”, vertelt Maarten.

Ambitieus

“Een landbouwadviseur berekende dat we op 1 hectare grond 40 verschillende soorten groenten en fruit konden verbouwen. Daarmee konden we 100 gezinnen voorzien van vers en gezond voedsel. Op dat moment stonden 700 gezinnen op de wachtlijst voor een voedselpakket, dus ik wilde meteen tekenen voor 7 hectare om die wachtlijst op te heffen. Gelukkig zag de wethouder, die inmiddels hart voor de zaak had gekregen, dat dat plan iets te ambitieus was. Zoveel grond is voor een landbouwbedrijf al een hele uitdaging, laat staan voor een kleinschalige hulporganisatie”, vervolgt Maarten zijn verhaal. Na het concreet maken van het plan van de Hersteltuin, kreeg het Helpcenter grond toegewezen, maar daarmee was de kous nog niet af. Zo ligt de locatie van de biologische groentetuin op een heuvel, met een steilte van zo’n 20%. Hoewel de entree beter toegankelijk is gemaakt; een opslag voor de materialen is er nog niet: “De materialen en de tuintractor steeds van en naar de Hersteltuin tillen is geen optie, dus moesten we creatief zijn. Gelukkig is er een nabijgelegen boerderij waar we de spullen tijdelijk mogen opslaan. Het is op loopafstand, dus mensen kunnen daar ook pauzeren en naar het toilet.”

Iedereen is welkom

De Hersteltuin bestaat nu uit 1 hectare grond en een groot gedeelte van de voorbereidende werkzaamheden zijn nu afgerond. De tuinbegeleidster en de vrijwilligerscoördinator bekijken nu wat en wanneer er gezaaid en geoogst moet worden om de hulpbehoevende gezinnen in de regio Schinnen van voldoende fruit en groente te voorzien. Zij zullen ook degenen zijn die de bezoekers van de Hersteltuin welkom zullen heten. Maarten benadrukt dat iedereen welkom is en zich via de website van het Helpcenter kan aanmelden: “Of je nu als vrijwilliger een steentje wilt bijdragen of zelf een steuntje in de rug kunt gebruiken. De Hersteltuin is een plek waar men tot rust kan komen en even zijn of haar problemen kan vergeten.”

Op zaterdag 13 juni is de grand opening van de Hersteltuin, van 13 tot 15 uur aan de Hettekensweg in Schinnen. Kijk voor meer informatie over het Helpcenter en de tuin op www.helpcenter.nl. Aan de totstandkoming van de Hersteltuin hebben geholpen: het Oranje Fonds, Rabobank Centraal Zuid-Limburg, de gemeente Beekdaelen, Provincie Limburg, Leaderpop en Reeel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met

Gerelateerd