Beekdaelen
21 september 2021 03:47
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Van profvoetballer naar sociaal werker

Jarenlang was Melvin Kolf (32) profvoetballer bij onder andere De Graafschap en TOP Oss. Over wat hij zou willen doen na zijn voetbalcarrière had hij nooit nagedacht. Maar toen op zijn 24e zijn profcontract niet werd verlengd en hij besloot te stoppen, had Melvin niets: geen werk, geen diploma, geen werkervaring, geen netwerk.

‘Dit maakt mij gelukkig en rijk’

Per toeval rolde hij in het welzijnswerk. ‘Via mijn vrouw kon ik bij Alles voor sport (AVS) vrijwilligerswerk doen. Deze stichting richt zich op de talentontwikkeling van met name kwetsbare doelgroepen. Ik kon daar aan de slag als sport- en spelbegeleider. Aanvankelijk voelde ik er weinig voor, maar ik wist dat ik geen keus had.’ Zijn eerste ervaring in de welzijnssector werd echter meteen een succes: Melvin bleek er goed in te zijn. Hij kreeg steeds meer zelfvertrouwen en durfde op een gegeven moment – met wat hulp bij het schrijven van zijn sollicitatiebrief – te solliciteren bij welzijnsorganisatie Rijnstad. ‘Ik kwam daar binnen als onervaren kracht, maar wist al na een jaar: dit is wat ik wil. Dit is wat mij gelukkig en rijk maakt. Vijf jaar later vertrok ik als ervaren projectleider.’

‘Ik geloof in het talent en de kracht van kinderen’

Kansen voor iedereen

In het welzijnswerk komt zijn ervaring als profvoetballer goed van pas. ‘Naast de opleidingen* die ik inmiddels heb afgerond, is dat mijn belangrijkste ervaring.’ Samen met een compagnon zet hij deze nu in bij Presikhaaf University, een maatschappelijk initiatief dat zich sterk maakt voor gelijke kansen voor jongeren en hen stimuleert het maximale uit henzelf te halen. Dit gebeurt allemaal in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Hier geven zo’n vijftig jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit de wijk zelf, met verschillende achtergronden en opleidingen, op vrijwillige basis huiswerkbegeleiding, coaching en voetballes. ‘Al vanaf groep 7/8 zijn kinderen bij ons welkom’, vertelt Melvin enthousiast. ‘We zijn een universiteit waar iedereen mag binnenlopen en erbij kan horen.’

‘Wij maken het verschil voor de wijk’

Bij Presikhaaf University worden onderwerpen als criminaliteit, radicalisering en armoedebestrijding niet geschuwd. ‘Ik geloof heel erg in het talent en de kracht van kinderen’, zegt Melvin. ‘Die instelling geven wij ze mee: geloof in jezelf! Wij willen het verschil maken voor de wijk en doen dat ook. Ik ben nu gelukkiger dan toen ik profvoetballer was. Mijn leven heeft echt zin.’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met